Αφορμή για το κείμενο είναι τα γνωστά βίντεο που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες μέρες. Στην κόκκινη γωνία, η πρώην τηλεπαρουσιάστρια-φασιονίστα-χορευταρού και νυν social justice warrior Μαίρη Συνατσάκη, στη μπλε γωνία το πρώην κολεόπτερο-αμοιβάδα και νυν φασισταριό με δικαίωμα λόγου Ουκρανία…εεε, σόρρυ, επίτηδες το έκανα λάθος, Ουρανία Μιχαλολιάκου. Ψάχτε και δέστε άμα έχετε όρεξη να καρκινιάσετε. 

Από τη μία, έχουμε άλλη μια κουτσή Μαρία που ξέχασε ότι παρίστανε τη γκόμενα και ασχολείται με μείζονα κοινωνικά θέματα. Από την άλλη, το εκνευρισμένο γυναικοειδές που αφού έμαθε ότι βου και α βα, αρθρώνει λόγο από τη δική της οπτική γωνία. Στη μέση, το χάος. Ντροπαλοί ομοφυλόφιλοι, θιγμένοι πατριώτες, ανυπεράσπιστοι πρόσφυγες, εξεγερμένοι σύλλογοι γονέων, αλλοδαποί με χρόνια στην πλάτη τους σε τούτα τα χώματα που εξακολουθούν να βιώνουν ρατσισμό, Αλβανοί φαντάροι στα Ελληνικά στρατά ππυ σχηματίζουν αετούς κι ωραίες πεταλούδες με τα χέρια τους, γιατροί που ψάχνουν μανιωδώς για κινίνο μπας και προστατευτούν τα ελληνόπουλα από τις εξωτικές αρρώστιες που φέρνουν τα εισερχόμενα προσφυγόπουλα, κοινωνικοί επιστήμονες που κρίνουν και συγκρίνουν, αντικοινωνικά trolls που δικάζουν, κάθε λογής άποψη-κωλοτρυπίδα να εκτοξεύει γνώμες και σκατά.

Και κάπου ανάμεσα σε όλα αυτά κι εγώ Θανάση μου, ο σκληροτράχηλος καργιόλης της καρδιάς σας. 

Το λοιπόν! Δίκιο έχει κι η μία, δίκιο και η άλλη. Έχουμε φτάσει πλέον στον 21ο γαμημένο αιώνα και έχουν περάσει κάμποσοι αιώνες από τότε που εξελιχθήκαμε από τον πίθηκο. Ακόμα πιστεύουμε ότι η αλήθεια είναι μία ωρέ; Σας έχω νέα! ΟΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΕΣ, ΟΣΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΟΠΤΙΚΕΣ ΓΩΝΙΕΣ ΠΑΝΩ ΣΕ ΕΝΑ ΖΗΤΗΜΑ! Εδώ όμως είναι που αρχίζει και όλο το μπάχαλο. Να τα πάρουμε ένα ένα; Πάμε!

Μία αλήθεια είναι ότι η ομοφυλοφιλία είναι πλέον και επιστημονικά αποδεδειγμένη σαν φυσιολογική κατάσταση. Το να έλκεσαι ερωτικά από άτομο του ίδιου φύλου λοιπόν δεν είναι ανωμαλία. Είναι επιλογή. Άλλη μια αλήθεια όμως είναι ότι για αιώνες η ομοφυλοφιλία ήταν κοινωνικά απαράδεκτη. Και το χούι δύσκολα βγαίνει. Εδώ υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που πιστεύουν στο Δία! Στο ότι ο γκέι της διπλανής πόρτας είναι για σφάξιμο δε θα πιστέψουν; Η λύση στα προβλήματα μεταξύ των κατηγοριών ανθρώπων που υποστηρίζουν ή όχι τις σεξουαλικές επιλογές και μεταξύ των ανθρώπων διαφορετικής σεξουαλικής ταυτότητας που συνυπάρχουν σε έναν χώρο είναι βέβαια η ενημέρωση, η αποδοχή, η εξοικείωση. Όμως δε συμβαίνει αυτό. Γιατί; Μα γιατί είμαστε ζα όρθια κατά 50%! Δημογραφικά μιλώντας. Άμα ο μπάρμπα Μήτρος από την Άνω Ροδοστάμνα έχει μάθει ότι ο άντρας που πάει με άντρα θέλει σκότωμα, δε μπορείς να του το ξεριζώσεις. Στο χωριό του πιθανόν να πίστευαν στα στοιχειά και τους βρυκολάκους μέχρι πριν 20 χρόνια και να τους βάλαν ρεύμα και τρεχούμενο νερό πριν μια δεκαετία! Για τηλέφωνο και ίντερνετ δεν το συζητάμε καν… Αυτά τα απέκλεισε ο πάπας ως σατανικά. Ακόμα κι αν ο πληθυσμός είναι μοιρασμένος εξίσου σε αστικά κέντρα και επαρχία, η δεύτερη εκτείνεται σε πολύ μεγαλύτερη έκταση από τα αστικά κέντρα και οι αντιλήψεις εκεί είναι πολύ πιο συμπαγείς. Θα μου πεις Θανάση μου, μα γιατί δεν έχουν άλλες αντιλήψεις στην πόλη; Έλα μου ντε, θα σου πω εγώ που ήρθα στην πόλη από το χωριό… Όπως και τα 2/3 των ανθρώπων που ζουν στην πόλη… Γιατί άραγε γαμώ τη φύτρα μας γαμώ;

Άλλη κατηγορία αλήθειας. Ο πρόσφυγας έχει υποφέρει και χρειάζεται βοήθεια. Έχει φύγει στο 90% των περιπτώσεων από μία εμπόλεμη ζώνη και προσπαθεί να μεταβεί κάπου, όπου θα καταφέρει μιαν αξιοπρεπή επιβίωση τουλάχιστον. Ο πρόσφυγας παρουσιάζεται από τα μέσα σαν ένας ρακένδυτος, άπλυτος, ρημαγμένος άνθρωπος που ζει σε καταυλισμούς και δε μπορεί να επικοινωνήσει με τους ντόπιους. Του κλείνουν τα σύνορα γιατί φοβούνται ότι θα αλλοιώσει τον πολιτισμό των χωρών όπου θα φιλοξενηθεί. Χωρών που, κατά καιρούς, έχουν επιβληθεί εμπόλεμα ή οικονομικά στις γειτονικές και τις παραδίπλα χώρες. Χωρών που έκαναν σημαία τους το ρατσισμό και τη γενοκτονία. Σε ανθρώπους που προέρχονται από χώρες που παλιότερα υποδέχτηκαν και αξιοποίησαν πρόσφυγες. Βέβαια, όταν δεν υπάρχει χώρος, πως ακριβώς να αξιοποιήσεις κάποιον άνθρωπο; Πρόσφυγα η μη; Ένα ακόμα κεφάλι που πρέπει να πληρωθεί και βεβαίως κανένας κεφαλαιοκράτης δε θέλει να πληρώνει τσάμπα κεφάλια. Έτσι, ας σαπίσουν στον καταυλισμό, αν δε σαπίσουν στη θάλασσα. Βολικό, ε; Πόσοι επιστήμονες, μηχανικοί, δάσκαλοι, καλλιτέχνες, μηχανικοί, γιατροί άραγε να βρίσκονται στους καταυλισμούς προσφύγων; Ή, ας μην το πάμε μακριά, πόσοι ικανοί πωλητές, έμπορες, κηπουροί, αγρότες, χειριστές; Πόσα «εργαλεία παραγωγής», για να γλείψω και τον καπιταλισμό; Όσα περίπου και στα σπίτια, στα καφενεία, στις ουρές του ΟΑΕΔ και στα πεζοδρόμια. Γιατί να μη γίνει ένα ξεσκαρτάρισμα των πιο ικανών και να απορροφηθούν; Γιατί το διευκρινίζω τώρα αυτό… Γιατί παντού, ανεξαρτήτως χώρας και φυλής, έτσι είναι οι άνθρωποι. Άλλοι κατάλληλοι, άλλοι ακατάλληλοι. Ίσα είναι να έχεις βγει γιατρός με 9,8 και με 6,1; Άλλο το να μην έχεις πτυχίο, εκεί παίρνεις μια διευθυντική θέση περιοπής. Μην τα ισοπεδώνουμε κι όλα! Όχι όμως, ο πρόσφυγας πρέπει και οφείλει να εξαθλιωθεί και να γίνει στόχος ρατσιστικών σχολίων και επιθέσεων. Και φυσικά για αποζημίωση προς όλον αυτό τον εξευτελισμό, να του δώσουν επιδόματα, στέγη, σίτιση και φοροαπαλλαγές…

…προκειμένου να πυροδοτηθεί η κοινή γνώμη σε έναν άλλο τομέα: «Εδώ δεν έχουμε να φάμε οι Έλληνες, θα φαν οι ξένοι;». Μια αλήθεια που συνεπάγεται από την προηγούμενη. Δύο απόψεις και πάλι. Η μία εκφράστηκε ήδη πιο πάνω, με μορφή στάχτης στα μάτια του ταλαίπωρου πρόσφυγα. Η άλλη παρατίθεται εδώ λίγο πιο αναλυτικά, υπό τη μορφή ρατσισμού, επίθεσης, αποκλεισμού. Γιατί άμα βλέπεις κάποιαν αδύναμη μειονότητα να παίρνει περισσότερα από εσένα τον νοικοκύρη, θα κάνεις μια μικρή επανάσταση. Άμα πάλι βλέπεις μια ισχυρή μειονότητα, τύπου 300 άχρηστους, να σου παίρνουν κατευθείαν από σένα, δεν αντιδράς καν πάλι. Μυστήρια φάρα είσαι ωρέ βλάχο… Να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα πάνω απ’όλα… Βέβαια σε δικαιολογώ να έχεις απηυδίσει με τόσα προνόμια που απολαμβάνουν οι «ξένοι», όταν εσύ έχεις δει το μισθό σου να μη φτάνει για να τα βολέψεις εσύ κι η οικογένειά σου 4-5 φορές τα τελευταία 10 χρόνια. Σε δικαιολογώ να τα παίρνεις στο κρανίο που εσύ πρέπει να δώσεις μια περιουσία σε φακελάκια για να απολαύσεις αυτό που ευφημείται ως «δωρεάν υγεία». Σε δικαιολογώ που έχεις απελπιστεί μέχρις αυτοκτονίας με το να μην ξέρεις τι θα γίνει αύριο σε σένα και στα παιδιά σου. Αλλά δε σε δικαιολογώ στο ότι είσαι εξίσου λαμόγιο με αυτούς που καταριέσαι που ψήφισες. Δε σε δικαιολογώ που αντί να καλλιεργήσεις με το επίδομα αγρότη, έπαιρνες σπίτι κι αυτοκίνητο. Δε σε δικαιολογώ που όταν είχες περίσσευμα, δεν πλήρωσες ούτε δεκάρα φόρο. Δε σε δικαιολογώ για χίλια δύο πράγματα ακόμα που βαριέμαι να γράφω τώρα. Οπότε ναι, η ίδια σου η χώρα δε σε πρόσεξε και προτιμά να προσέχει άλλους, επειδή κι εσύ ο ίδιος δεν την πρόσεξες και προτιμήσεις αυτά που σου πρόσφερε να τα κρατήσεις για πάρτη σου, αντί να τα προσφέρεις στον κοντινό σου κόσμο. Έρχεται η βοήθεια προς τους πρόσφυγες να σου δείξει ότι κι εσύ όφειλες να εκμεταλλευτείς τις επιδοτήσεις σου για να καλλιεργήσεις και να προσφέρεις στην τοπική σου κοινωνία. Και ο διπλανός σου. Και ο παραδίπλα σας. Όλοι. Αλλά η κουτοπονηριά σας, σας έκανε πλεονέκτες αντί για αλτουιστές. Και αφού είδατε τις πράξεις σας να βάλλονται εναντίον σας, ψάξατε για αποδιοπομπαίο τράγο. Αυτή είναι μια οπτική της αλήθειας που κανείς δε θα θελήσει να σηκώσει στην καμπούρα του. 

Και να πούμε και αλήθειες για την παιδεία; Ελάτε τώρα, ποια παιδεία σε αυτή τη χώρα; Αυτή που βάζει ακόμα τα θρησκευτικά σαν κύριο και βασικό μάθημα; Αυτή που δεν έχει αλλάξει καθόλου μοτίβο τα τελευταία 200 χρόνια; Αφού λοιπόν θεωρείτε τους πρόσφυγες τριτοκοσμικά όντα, μια χαρά είναι το Ελληνικό σύστημα παιδείας γι’αυτούς! Δέχεστε τα παιδιά σας να μη μαθαίνουν τίποτε ουσιαστικό, να πληρώνετε φροντιστήρια για να περάσουν τις εξετάσεις με σκονάκια και να ξεμπερδέψουν με μια κωλοσχολή με ένα 5. Δέχεστε τα παιδιά σας να απολαμβάνουν τριτοκοσμική παιδεία! Δέχεστε να υποτάξουν την κριτική τους, τη δημιουργικότητά τους, το ταλέντο τους, το μυαλό τους σε ξερή μεταφορά δεδομένων από το ένα μέσο στο άλλο. Βλέπετε τα παιδιά σας σαν USB γαμώ τα μυαλά σας! Και φοβάστε μην αλλοιώσει το προσφυγόπουλο τον πολιτισμό σας; Πως; Μαθαίνοντας στα παιδιά σας ανθρωπιά; Ε αν είναι έτσι, αλλοιώστε μας ωρέ! Μια ζωή Γκιαούρηδες θέλετε να είμαστε; Για να μην αναφέρω την άλλη τραγικότητα… Θα κολλήσουν αρρώστιες τα παιδιά μας λέει… Ότι δηλαδή το Κράτος δε θα μεριμνήσει για εξετάσεις και εμβολιασμούς, ε; Πρόσφυγες θα βάλει στα σχολεία, όχι ελληνάκια! Θα τα προσέξει παραπάνω αυτά τα παιδιά, μην κολλήσουν ελλειψη πολιτισμού, μισαλλοδοξία και ρατσισμό. Πιο πολύ κινδυνεύουν τα προσφυγόπουλα, παραδέξου το μπουρτζόβλαχε!

Έχει κι άλλο πράμα για σχολιασμό. Αλλά λίγο-πολύ Θανάση μου, είδες πως λειτουργεί το θέμα. Κάθε νόμισμα έχει δύο πλευρές. Ακόμα και το κάπλικο, έχει δύο ίδιες. Αλλά αυτό είναι στημένο, σωστά; Ψάξε λοιπόν εσύ για τις πλευρές, τις απόψεις, τις αλήθειες. Κι αν βρεις κάποιον που σου λέει τα ίδια ακριβώς με αυτά που έχεις συμπεράνει, να ξέρεις. Θα είναι κάλπικος και θα θέλει να σε εκμεταλλευτεί.

Όσο για τη δική μου αλήθεια; Είμαι μεταλλάς. Είμαι τηλεφωνάς. Είμαι χωρατατζής, αλλά μια στο τόσο σκέφτομαι. Είμαι ένας σκληροτράχηλος καργιόλης. Είμαι φλώρος. Είμαι μισάνθρωπος. Σας αγαπάω όλους. Είμαι ψεύτης; Ή η αλήθεια και οι απόψεις είναι μια δυναμική και διαρκώς μεταβλητή κατάσταση;

Σκέψου…

Advertisements