Φίλοι μεταλλάδες, ώρα να κλάψετε!

Προ ημερών είχαμε τα βραβεία Grammy και μέρος του show ήταν η επί σκηνής σύμπραξη Lady Gaga και Metallica, όπου εκτέλεσαν στα 2 μέτρα το «Moth into flame» των τελευταίων. Όλοι είδαμε το βίντεο με τον Hetfield να μην ακούγεται και να αγανακτεί εμφανώς. Όλοι είπατε «ΤΙ ΣΤΟ ΛΥΚΟ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ;;;» όταν ανακοινώθηκε η σύντομη συνεργασία. Κι όλοι κράξατε την κατά κόσμον Stefani Germanotta για την ερμηνεία και τα χορευτικά της.

Γιατί με εξαιρώ από τις 2 τελευταίες προτάσεις; Πρώτον, δεν απόρησα καθόλου με τη συνεργασία, στα πλαίσια των βραβείων Grammy. Μανατζερίστικα κόλπα που μέχρι κι οι εγχώριοι μανατζαραίοι ακολούθησαν με κουλές συμπράξεις στα αντίστοιχα show των βραβείαλων Αρίων και των Mad VMA. Λες ένα «πάει στο γέρο, να το καταπιώ κι αυτό».

Όσον αφορά το άλλο κομμάτι τώρα, ακολουθεί σεντονάκι.

Η Lady Gaga λοιπόν είναι πάνω απ’όλα πιτόγυρο. Ώπα, άκυρο, επηρεάστηκα με αυτό το «απ’όλα». Είναι λοιπόν performer. Το οποίον, πέρα από το φωνητικό της ταλέντο, έχει να κάνει κι άλλα πράγματα, όπως να χορέψει και να αλληλεπιδράσει με το κοινό. Κι όλα αυτά ταυτόχρονα. Έχει παίξει με τη σκηνική της παρουσία με τον ίδιο τρόπο που έχουν παίξει ο David Bowie θιοσχωρέστονα και οι KISS κακοψοφονάχουνε. Σε άλλο μουσικό ύφος βέβαια. Δε βρίσκω τίποτα το μεμπτό στο να διατηρήσει πτυχές της συνηθισμένης επί σκηνής περσόνας της, όπως η έντονη κίνηση και η κιτς αμφίεση. Όσο για την ερμηνεία της, ίσως να μην κόλλαγε τόσο σε καθαρά metal φάση, αλλά αν άκουγες Θανάση μου αυτή τη χροιά σε καμιά ποζεριά ή κάνα μοντέρνο rock’n’roll, θα έχυνες για μέρες. Και παραδέξου το, στο stage diving της σκέφτηκες «άτσα! πιάσανε και γκαγκέικο κωλαράκι οι μπροστινοί!». Ο λόγος που θα έπρεπε να είναι κατάπτυστη αυτή η εμφάνιση λοιπόν, είναι οι ίδιοι οι Metallica. Περάν του ότι ήταν αγαλματάκια ακούνητα, με τόσο λαό να κάνει σαν τα κατσίκια εκεί πάνω άλλωστε δεν έπαιρνε κανέναν τους να οργώνει τη σκηνή, είχαμε μια αισχρή performance: ασυγχρόνιστοι, με πολλά φάλτσα και κακό ήχο. Κι άντε πες το τελευταίο το χρεώνεις στον ηχολήπτη του event που πιθανόν να μην έχει ασχοληθεί καθόλου με metal ήχο για να βγάλει κάτι αξιοπρεπές, αλλά δε γίνεται αλλού να βαρούν τα ντραμς κι αλλού να γίνετ’ο γάμος! Αν ήμουν το μπάσο του Trujillo, θα έβγαζα ένα χέρι να φασκελώσω κι ένα να καρπαζώσω τον Lars! Ο δε Hetfield, εμφανώς ξενερωμένος, εγκατέλειψε κάθε προσπάθεια να παίξει και πήγαινε το χέρι μόνο του αλλά στο ρελαντί. Έχοντας ασχοληθεί με τη μουσική, ξέρω ότι, πριν από μια εμφάνιση, κάνεις πρόβες. Κι αν πρόκειται να έχεις κάποιο guest, κάνεις πρόβες μαζί με τον καλεσμένο σου. Υποθέτω ότι στις πρόβες πήγαινε μόνον η Gaga και οι μανατζαραίοι, άντε κι ο Hammett γιατί είναι χειμώνας και δεν ενδείκνυται ο καιρός για surfing. Ας σκεφτούμε λοιπόν, ήταν ντίβα η Gaga που έκανε το show της ή οι Metallica που φρόντισαν να γίνει ακόμα πιο κακή η εκτέλεση, πέρα από τις αντιξοότητες; Και τα λέω όλα αυτά, έχοντας λατρέψει τα έργα και της ημέρες της μπάντας αυτής. Χέστηκα που ενέδωσαν στην πίεση των μανατζαραίων να εμφανιστούν μαζί με μια ποπ σταρ που είναι για τη Madonna ό,τι και η Πάολα για τη Στανίση. Το ότι δεν επέδειξαν τον ελάχιστο επαγγελματισμό να σταθούν αξιοπρεπώς σε αυτό το πανηγυράκι όμως, με τσίτωσε.

Τέλος, παρακαλώ θερμά, αν τυχόν διαβάζει κανένας μάγκας φωτοσοπάς, να βάλει στη θέση της Gaga τη Ρένα Παγκράτη από τη γνωστή σκηνή με το «Είναι φάση το αγόρι». 

Advertisements